03 April 2007
Borsch / Barszcz | ボルシチ
I cooked soup with borsch soup base that M bought on Bloor West and left. I didn't know what ingredients I should put, but I picked green onions, onions, potatoes, carrots, and broccolis. I wanted to use Polish sausage that M also bought and left, but the sausage had white moles. So instead, I decided to use chicken thighs. I don't usually cook European style stew or soup, so I don't know how to. I ended up with starting stir fry vegetables and chicken first. I added salt and pepper a little, too. Then, finally I grabbed a package of the borsch soup base – there's no English descriptions! Didn't Poland become a member of EU?? Since I don't understand Polish at all, I simply started to add the soup base into a saucepan with the stir fried ingredients. When it was simmering, I tried the taste couple of times. "hm, It isn't that bad, but I want something more in the taste." The answer from a Japanese ... was to add a tiny bit of soy sauce.
Then I tasted it, it was good soup enough that I could have two bowl of steamed rice with the soup. Yum, yum.
***
Mが買って来て使い切れずに置いて行ったボルシチスープベースを使ってスープを作った。何を入れていいのやらわからないので適当にネギ、タマネギ、ジャガイモ、人参、そしてブロッコリを適当なサイズに切って使うことにした。これもまたMが買って来て置いて行ったポーリッシュ・ソーセージを入れようと思うけれど、白い部分が・・・カビ。あきらめて代わりに鶏のもも肉を使うことにした。ヨーロッパ風のスープやシチューにあんまり縁がないので、どういう風に調理していいかわからず、取りあえず塩こしょうしながら鍋で炒めだした。さていよいよそのボルシチスープベースの登場である。よ、読めない。英語の表記が全くないのである。ポーランドってEUに入ったんちゃうん!ポーランド語など全く理解しなので仕方なく、そのスープベースを注いでいった。くつくつとなってきて何回か味見をした。「そのままでも悪くないけど、何かが足りない。」そんな時思いつくのはなんだか知らないが、しょう油である。ほんの少し足してみた。結果、結構おいしいスープになってしまい、ご飯2膳をスープといっしょにいただきました。ア〜、オンチカッタ(by 浜村淳)。
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2 comments:
しょうゆはさすがたい!
Bloor west!! what a lovely place:)
Soy souce is magical seasoning, right?
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