02 January 2010

雑煮 | Zouni

やっぱり、新年の雰囲気もないなぁ、と思いながら過ごした元旦。
カナダだからしょうがない、か。

昨日の朝は、お雑煮を作った。(韓国のトッポギ風の)餅をいれ、(金時なんてない)ニンジンをいれ、ちょっと花がないので、中国野菜のボクチョイの緑と蒲鉾の紅で彩りを足した。

ずっと、母親の故郷風だと思っていた白みそ汁ベースのお雑煮は、実は大阪の河内風だった。
母親の故郷、愛媛の宇和島ではお吸い物系だそうである。

大晦日に電話で知った。


I can't feel anything special for a new year on the New Year's day yesterday.
Well, it's in Canada after all.

I made o-zouni yesterday morning. I put rice cake (Korean topogi like), carrots (not Kintoki), and to add some colours, I put Bok choi (Chinese vegetable) and Red Kamaboko.

I had thought that white miso soup based o-zouni was from my mother's side hometown style, but it was actually a style in Kawachi region in Osaka. In my mother's hometown Uwajima, Ehime, o-zouni is similar to o-suimono.

My mother told me that on the phone on new year's eve.

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